085 00 275 39
Herkenbaar? Je wilt een buitenles geven en je struint tijdenlang het internet af naar een geschikte buitenlesvorm. Of je hebt een lesdoel in gedachten, maar geen idee welke buitenles je daarbij moet geven. Kan best lastig zijn.
Er zijn online ontzettend veel voorbeelden van buitenlessen te vinden. Soms zie je door de bomen het bos niet meer, om maar even in buitentermen te blijven hangen.
Daarom hieronder een opsomming van een aantal aandachtspunten die wij belangrijk vinden bij het kiezen van een buitenles. Om je een beetje op weg te helpen!
Staat het lesdoel centraal?
Belangrijk is dat je weet waarom je de les geeft. Wil je iets voor een eerste keer inoefenen of juist iets automatiseren? Voor het eerste kies je misschien liever een les waarbij kinderen zelf ontdekken, bij het tweede een spel op tempo. Zelf ontdekken geeft meer ruimte om rustig met de nieuwe stof aan de slag te gaan en om te ontdekken hoe een nieuw principe werkt. Een meer ontdekkende vorm van buitenonderwijs geeft de ruimte om samen met klasgenoten te overleggen en beschouwen. Wanneer je een spel kiest waarbij kinderen veel moeten bewegen, er spelregels zijn en je misschien ook nog kunt winnen of verliezen, dan is het wel handig om de stof al een beetje onder de knie te hebben. De kans is anders aanwezig dat je een hoog aantal "meelifters" ziet. Ook kan het gebeuren dat kinderen niet allemaal even actief bij de stof betrokken zijn, omdat er op dat moment teveel speelt om de aandacht bij de stof te kunnen houden.
Telkens een nieuw spel of toch maar niet?
Bij buitenonderwijs geldt de kracht van de herhaling. Pak eens wat vaker eenzelfde spelvorm! Waarom? Omdat je minder tijd kwijt bent met uitleggen van de spelvorm, minder tijd aan het voorbereiden en klaarzetten kwijt bent (roep slalom en de kinderen weten na een paar keer precies wat ze klaar moeten zetten) en kinderen kunnen zich beter focussen op het lesdoel wanneer ze niet hoeven nadenken over de regels van het spel. Wordt het saai (en geloof me, dat duurt echt wel een tijdje voordat kinderen dat vinden)? Pak er dan een nieuwe spelvorm bij en blijf de “oude” af en toe herhalen, met een ander lesdoel eraan gekoppeld.
Wat is jouw rol als leerkracht?
Er zijn zoveel buitenlessen waarbij jij als leerkracht alleen maar staat te controleren en kaartjes uit te delen… Niet de meest geschikte lesvorm wanneer je ook nog wilt observeren! Beperk daarom je eigen rol zoveel mogelijk tot die van observator. Daarvoor heb je lesvormen nodig die dit toelaten en hiermee rekening houden. Wanneer kinderen bijvoorbeeld allemaal woorden op het plein schrijven met stoepkrijt, wordt het heel lastig om te zien wie wat schrijft. Zorg er daarom voor dat je kunt controleren wie wat heeft geschreven om te voorkomen dat woorden of sommen verkeerd ingeoefend worden. Verschillende kleuren stoepkrijt of bijvoorbeeld individuele wisbordjes kunnen hierbij helpend zijn.
Welke beweegvorm kies je?
Ga je voor een haal- en brengspelletje of kies je voor meer complexiteit? Alleen halen en brengen, geeft veel minder "extra" opbrengst dan bijvoorbeeld iets zelf ontdekken of een complex tikspel om maar iets te noemen. Wees je hier bewust van. Een buitenles kan zoveel meer zijn dan alleen even heen en weer rennen!
Graag al je lesvormen compact bij elkaar en voorzien van kaartjes, werkbladen en andere bijlagen? Dan is de Buitenlesdatabase wellicht iets voor jou!